Information från dagens styrelsemöte 6/5

*Det beslutades att ställa in kaffesöndagarna pga dåligt besöksantal från tidigare år.

*Nationaldagsfirandet ställs in pga att det brukar besökas av fler än 50 pers. Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer som gäller nu under Corona-epidemin.

*Styrelsen planerar vidare för annan aktivitet att ha i sommar.

*Fredagen den 15/5 så kan den som vill, delta i Städdagen vid hembygdsgården. Man kan städa inne i huset eller jobba ute med div grejer som ogräsrensning, plantering, krattning osv. Start kl 9.00.

Glöm inte att hålla utkik här på hemsidan för ny information!

Årsmötesrapport

27 personer hade hörsammat årsmöteskallelsen. Mötet började med att ett ljus tändes och vi hade en stilla stund för att minnas de som avlidit under året. Sedan valdes Anders Wiklert till årsmötets ordförande. När det gäller de val i styrelsen som gjordes, så omvaldes de flesta till den plats de förut innehaft, utom två som bytte plats. En revisor hade avsagt sig sin plats och då valdes Sofie Löfwall in i stället. Valberedningen omvaldes.

Styrelsen fick ansvarsfrihet efter att verksamhetsberättelsen och balans o resultatrapporteringen gåtts igenom. Revisorerna hade inget att anmärka på utan de gav styrelsen ansvarsfrihet.

När årsmötesförhandlingen var över, så var det dags för förtäring, smörgåstårta o kaffe+kaka. Under tiden underhöll Niklas Westerberg med både kända och underfundiga visor som stundtals lockade till allsång och skratt.

Årsmöte 2020

Snart är det dags för årsmöte. Söndagen den 8 mars kl 18.00 i bygdegården Gamla skolan. Sedvanlig årsmöte, med förtäring efteråt.

Nu är fönsterrenovering snart klar i Gamla skolan. Leif och Pyret har målat karmar, och nu är de nymålade fönstren åter från målarfirman och i satta på sina gamla platser. Härligt!

Här nedan kommer lite bilder från fönstermålningen:

Leif har koll på målningsresultatet!
Pyret med penseln i högsta hugg!
De nymålade fönstren är levererade och insatta. Snyggt!

Fönsterrenovering!

Vilket slit! Men vad bra det blir när det är klart!

Just nu är ytterfönstren inlämnade i Storfors för målning, och i Gamla skolan skrapas fönsterkarmar o foder. Är ju inga små fönster som på ett vanligt bostadshus, utan höga som förr skulle släppa in mycket ljus över eleverna och skapa god och hälsofrämjande arbetsmiljö för eleverna. Vill man lära sig mer om historien om byskolornas tillkomst och tankarna om dem, så rekommenderas den här länken : https://www.raa.se/publicerat/br2000_1.pdf

Bertil och Leif funderar och diskuterar under arbetets gång.
Pyret tar en paus från färgskrapandet.

Nytt år! 2020!

Tänk att det redan är 20 år sedan vi gick in i 2000-talet! Är ju som om det var igår. Då var man orolig för hur allt som hade med datorer att göra, skulle tvärstanna. Men hur det än nu var så verkar det knappt ha hänt något, utan allt tickade på som vanligt.

Nu är det 2020 och föreningen strävar vidare. Taket är omlagt på bygdegården Gamla Skolan i slutet av förra året, nu är innanfönstren är färdigmålade, fönsterlister slipas. Det finns mer knep å knåp som ska göras där under året.

Det knåpas också ihop en årsskrift som tar en hel del tid i anspråk när det gäller sammanställandet. Men snart så bör den vara färdig för tryckning och distribution.

Årets vinter var inte något att yvas över, men de underjordiska grundvattenlagren borde iallafall ha blivit uppfyllda av allt regn som fallit. Läste i idag att de japanska körsbärsträden i Kungsträdgården har börjat blomma. Inte kan det väl vara så att våren är i antågande redan?

Luciatåg i kyrkan!

15 december kl 15.00 i Visnums-Kils kyrka, Luciatåg och ekumenisk gudstjänst. Därefter inbjuder hembygdsföreningen alla till samvaro i Gamla Skolan, där det serveras korv & bröd och julfika. 

Alla barn som vill vara med i Luciatåget kan komma till övningen den 14/12 kl 14 i Gamla skolan i Kärr. Eller kom till kyrkan kl 14 den 15/12, alltså en timme innan allt börjar i kyrkan.

Tidsdokument

Gamla skolans skruttiga tak är nu bytt, så nu håller sig byggnaden torr och fin i många år framöver. Vår ordföranden Karl-Åke var en kväll dit under byggtiden för att städa ihop lite skräp från bygget. Han kollade som hastigast ned i containern med det borttagna och krossade teglet och får plötsligt syn på en takpanna som det står något skrivet på. Han hämtar upp pannan och läser/tyder texten ”Ditlagt 5/7 1934 av Sigvard Jern” .

Man kan med all säkerhet anta att det var då det gamla taket lades dit. Vi skänker en tanke av tacksamhet till denne man som gjorde denna anteckning för att man skulle kunna läsa den i framtiden och på så sätt få veta takets ålder.

Provkörning

Äntligen var det dags för provkörning av den gamla stenkrossen ”Mjölner” som Vägverket avyttrat. Den är en rejäl bit som väger några ton. Hembygdsföreningen hade fått frågan om att få överta den. Men tveksamheten fanns där: Gick den att använda?
Den hamnade till slut hos allsysslaren Svante.

Så i mitten av oktober samlades ett litet gäng entusiaster.
Frågan var om den kunde krossa sten till grus efter alla år i statens tjänst? Skulle den ens gå att få igång? Hade den kärvat ihop totalt?
Svante J startade den gamla traktorn som är en BM 20 från 1947, och sen kopplades en rem till stenkrossen! Och visst fungerade den!
(Bilderna är tagna av ordf K-Å)

Skulle den snurra igång sitt maskineri , skulle det gå att och krossa sten..?
Svante funderar.
Lagomt stora stenar krossar den med lättthet.
Än går namnet på stenkrossen att läsa : ”Mjölner”.

Släktforskningsfråga

Hej! Hittade föreningen på nätet och tänkte att jag chansar med en fråga. Jo, min farfar föddes i Visnum 1916 o dog innan jag hann fråga honom om hans släkt. Åh pappa pratade inte heller om det. Min farfars föräldrar var Beda Sofia Kärrman född 1891 i Visnum och Axel Gerhard Hellberg född 1893 i Hidinge men jag kände honom som Karl. Är det någon av Er som forskat på Kärrman och kan berätta något? Tacksam för svar. Med vänlig hälsning Camilla