Luciatåg i kyrkan!

15 december kl 15.00 i Visnums-Kils kyrka, Luciatåg och ekumenisk gudstjänst. Därefter inbjuder hembygdsföreningen alla till samvaro i Gamla Skolan, där det serveras korv & bröd och julfika. 

Alla barn som vill vara med i Luciatåget kan komma till övningen den 14/12 kl 14 i Gamla skolan i Kärr. Eller kom till kyrkan kl 14 den 15/12, alltså en timme innan allt börjar i kyrkan.

Tidsdokument

Gamla skolans skruttiga tak är nu bytt, så nu håller sig byggnaden torr och fin i många år framöver. Vår ordföranden Karl-Åke var en kväll dit under byggtiden för att städa ihop lite skräp från bygget. Han kollade som hastigast ned i containern med det borttagna och krossade teglet och får plötsligt syn på en takpanna som det står något skrivet på. Han hämtar upp pannan och läser/tyder texten ”Ditlagt 5/7 1934 av Sigvard Jern” .

Man kan med all säkerhet anta att det var då det gamla taket lades dit. Vi skänker en tanke av tacksamhet till denne man som gjorde denna anteckning för att man skulle kunna läsa den i framtiden och på så sätt få veta takets ålder.

Provkörning

Äntligen var det dags för provkörning av den gamla stenkrossen ”Mjölner” som Vägverket avyttrat. Den är en rejäl bit som väger några ton. Hembygdsföreningen hade fått frågan om att få överta den. Men tveksamheten fanns där: Gick den att använda?
Den hamnade till slut hos allsysslaren Svante.

Så i mitten av oktober samlades ett litet gäng entusiaster.
Frågan var om den kunde krossa sten till grus efter alla år i statens tjänst? Skulle den ens gå att få igång? Hade den kärvat ihop totalt?
Svante J startade den gamla traktorn som är en BM 20 från 1947, och sen kopplades en rem till stenkrossen! Och visst fungerade den!
(Bilderna är tagna av ordf K-Å)

Skulle den snurra igång sitt maskineri , skulle det gå att och krossa sten..?
Svante funderar.
Lagomt stora stenar krossar den med lättthet.
Än går namnet på stenkrossen att läsa : ”Mjölner”.

Släktforskningsfråga

Hej! Hittade föreningen på nätet och tänkte att jag chansar med en fråga. Jo, min farfar föddes i Visnum 1916 o dog innan jag hann fråga honom om hans släkt. Åh pappa pratade inte heller om det. Min farfars föräldrar var Beda Sofia Kärrman född 1891 i Visnum och Axel Gerhard Hellberg född 1893 i Hidinge men jag kände honom som Karl. Är det någon av Er som forskat på Kärrman och kan berätta något? Tacksam för svar. Med vänlig hälsning Camilla

Söndagen den 1:a september!

Då är det hembygdens- och hemkyrkans dag! Börjar med gudstjänst i Visnums-Kils kyrka kl 14.00. Dagens präst är är Felix Egegren som är nyanställd i Kristinehamns pastorat och som har sina rötter i trakten här.

Efter gudstjänsten är alla välkomna till hembygdsgården för fika och trevlig samvaro. Välkomna!

Sommarens sista

Tänk vad fort sommaren gick i år! Men nu börjar den gå mot sitt slut. Så passa på och njut av de sista sommaraktiviteterna i hembygdsgården som återstår.

I år blir det inget Landsbygdskalas pga av div renoveringar av bygdegården Gamla skolan. Men hav tröst!

Fika med föredrag!

4 augusti kl 14.00-18.00 Söndagskaffe. Dagens värdar: Ingrid Gustavsson & Yvonne Haraldsson. Kl 15.00 kommer dagens föredragshållare Emelie Gustavsson som kommer att prata om när hon blev mamma till ett extremprematur barn som vägde endast 600gr . Det kommer att handla om resan, oron och en liten pojkes kamp. Emelie har bloggen : 600 gram kärlek.

Välkomna!